Katolícke čítanie (278.) – 5.10.2023 – štvrtok

Eucharistické zázraky v Španielsku (Caravace de la Cruz, 1231)

Eucharistický zázrak z Caravace de la Cruz sa týka slávenia svätej omše, pri ktorej sa zjavil Ježiš vnútri hostie a dokonca sa materiálne objavil na oltári kríž. Vďaka tomuto zjaveniu sa moslimský kráľ z Murcie a jeho rodina obrátili na katolícku vieru. Najdôležitejším dokumentom opisujúcim zázrak je svedectvo františkána Gillesa de Zamoru, životopisca kráľa svätého Ferdinanda.

Medzi mnohými dokumentami, ktoré spomínajú zázrak, je najdôležitejším dobové svedectvo zachytené františkánskym životopiscom kráľa svätého Ferdinanda, otcom Gillesom di Zamorom. S istotou vieme, že kresťanský kňaz, Don Gines Pérez Chirinos z Cuenca, sa vybral medzi moslimov do Murcie, aby im ohlasoval evanjelium. Bol však uväznený a predvedený pred kráľa Zeyta-Abu-Zeyta, ktorý ho vyšetroval a kládol mu rôzne otázky ohľadom kresťanského náboženstva. Osobitne sa kráľ zaujímal o význam svätej omše. Kňaz mu dlho vysvetľoval dôležitosť svätej omše a kráľ, oslovený kňazovou katechézou, mu nariadil, aby slávil svätú omšu. Kňaz však nemal potrebné veci na slávenie svätej omše. Kráľ preto vyslal svojich mužov, aby mu z blízkej dedinky Cuenca, ktorá ležala na kresťanskom území, priniesli všetko potrebné. Zabudli však na kríž, ktorý má počas svätej omše byť prítomný na oltári. Kňaz začal sláviť svätú omšu, no v istom okamihu si uvedomil, že nemá kríž a rozrušene svätú omšu prerušil.

Kráľ sa ho spýtal na motív jeho rozrušenia a kňaz mu vysvetlil, že mu chýba kríž. Ale kráľ mu ihneď odpovedal: “Nebude to tento?” Práve v tom okamihu kládli na oltár kríž dvaja anjeli. Kňaz plný dojatia ďakoval Pánovi a s radosťou pokračoval v slávení. Zázrak však pokračoval. V okamihu premenenia kráľ uvidel namiesto hostie krásne dieťa, ktoré na neho s láskou pozeralo. Po tomto zážitku sa kráľ i s celou jeho rodinou obrátil na kresťanstvo a všetci boli pokrstení. Zeyt-Abu-Zeyt prijal meno Vincent a jeho manželka meno Helena. Od toho dňa – 3. mája 1231 – sa mesto premenovalo na Caravaca de la Cruz. Nedávno udelila Svätá stolica Caravace de la Cruz možnosť sláviť Jubilejný rok. Mesto sa tak stalo piatym vo svete po Santiagu de Compostela, Santo Toribiu de Liébana, Ríme a Jeruzaleme, kde sa slávi tzv. “Stály jubilejný rok” (slávi sa každý siedmy rok až naveky). Milosti sú viazané na svätyňu, kde sa uchováva “Vera cruz” (Skutočný kríž).

Sväté písmo na dnes: Ag 1, Ag 2, Zach 1, Zach 2

Modlitba posvätného ruženca: svetla

a) ktorý nech je Svetlom nášho života – b) ktorý nech nás uzdravuje milosrdnou láskou – c) ktorý nech nás vezme k sebe do večnej slávy

  1. Ktorý bol pokrstený v Jordáne
  2. Ktorý zjavil seba samého na svadbe v Káne
  3. Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie
  4. Ktorý sa premenil na vrchu Tábor
  5. Ktorý ustanovil Oltárnu Sviatosť

Pridaj komentár