Katolícke čítanie (285.) – 12.10.2023 – štvrtok

Eucharistické zázraky v Španielsku (Darocy, 1239)

Eucharistický zázrak z Darocy sa udial tesne pred jednou z mnohých bitiek Španielov proti Maurom. Kresťanskí vojenskí velitelia požiadali kňaza, aby pre vojakov odslúžil na bojovom poli svätú omšu. Niekoľko minút po premenení však prišiel neočakávaný útok nepriateľa, čo prinútilo kňaza prerušiť svätú omšu a schovať premenené hostie zavinuté do korporála. Španieli v bitke zvíťazili a velitelia prosili kňaza, aby rozdal sväté prijímanie. Tie však boli celé zakrvavené. Dodnes je možné uctiť si korporál zmáčaný od krvi.

V roku 1239 sa kresťanské mestá Daroca, Teruel a Calatayud (v Aragónsku) spojili, aby dobyli späť hrad Chio Luchente, ktorý predtým obsadili Mauri. Kaplán don Mateo Martinez z Darocy, slávil pred bojom svätú omšu, počas ktorej premenil šesť hostií určených na sväté prijímanie pre šesť kapitánov, ktorí stáli na čele oddielov: Don Jimenéz Pérez, don Fernando Sánchez, Don Pedro, Don Raimundo, Don Guillermo a Don Simone Carroz. Nečakaný útok nepriateľa prinútil kaplána okamžite prerušiť svätú omšu a uschovať šesť premenených hostií do korporála. Ten potom schoval pod kameň. Nepriateľské vojsko bolo vytlačené späť a velitelia prosili kňaza, aby mohli prijať sväté prijímanie ako znak poďakovania za dosiahnuté víťazstvo. Don Mateo teda odišiel na miesto, kde schoval hostie a našiel ich celé zakrvavené. Velitelia videli v tomto znamení Božie vyvolenie a povzbudenie, prijali sväté prijímanie a zakrvavený korporál priviazali na jednu z kopijí ako štandardu. S ňou sa vybrali do boja proti Maurom a opätovne dobyli hrad Chio. V boji dosiahli ničivé víťazstvo.

Vďaka za úspech bola pripísaná eucharistickému zázraku. Šesť veliteľov pochádzalo z rôznych regiónov Španielska a každý z nich si začal nárokovať, že korporál by mal byť uchovávaný práve v jeho meste. Trikrát bola vybratá Daroca ako miesto uloženia korporála zázraku. Nakoniec sa dohodli na kompromise. Položia korporál na chrbát mulice a kam ona slobodne pôjde, tam bude korporál uložený. Mesto, v ktorom sa mulica zastaví, bude mestom, ktoré mi Boh vybral, aby v ňom bol korporál uchovávaný. Mulica šla 12 dní a prešla okolo 200 míľ, kým sa úplne vyčerpaná nedostala ku Kostolu svätého Marka do Darocy. Následne bol vybudovaný Kostol Panny Márie a vyrobený vzácny relikviár, v ktorom je dodnes možné uctievať zakrvavený korporál.

Sväté písmo na dnes: 1 Mach 8, 1 Mach 9, 1 Mach 10, 1 Mach 11

Modlitba posvätného ruženca: svetla

a) ktorý nech je Svetlom nášho života – b) ktorý nech nás uzdravuje milosrdnou láskou – c) ktorý nech nás vezme k sebe do večnej slávy

  1. Ktorý bol pokrstený v Jordáne
  2. Ktorý zjavil seba samého na svadbe v Káne
  3. Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie
  4. Ktorý sa premenil na vrchu Tábor
  5. Ktorý ustanovil Oltárnu Sviatosť

Pridaj komentár