Modlitby

ZNAMENIE KRÍŽA + V mene Otca i Syna, i Ducha Svätého. – Amen.

DENNÝ MODLITBOVÝ PROGRAM

Tento návod vychádza zo zásad, myšlienok a odporúčaní veľkého misionára sv. Alfonza de Liguori a je prispôsobený a doplnený pre súčasné podmienky. Evanjelium uvádza, že ľudia prinášajú rôznu duchovnú úrodu: 30, 60 až 100-násobnú (porov. Mt 13). Nasledujúci návod je ponuka, z ktorej môžeš zobrať, koľko len budeš chcieť.

“Kto sa modlí, ten sa spasí, kto sa nemodlí, ten sa zatratí.”

Sv. Alfonz Mária de Liguori

RANNÁ MODLITBA

Keď začínaš alebo končíš svoju modlitbu, prežehnaj sa + a povedz: “V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.” Ak sa prežehnávaš so skutočnou vierou, dávaš na seba znak svätého kríža a tým zostupuje na teba prítomnosť Najsvätejšej Trojice.

“Môj Bože, klaniam sa Ti a ďakujem Ti za všetky milosti, ale najmä za to, že si ma tejto noci zachoval od zlého.” (Ak si spáchal dáky hriech: “Pane, prosím Ťa, odpusť mi a zmiluj sa nado mnou hriešnym.”Ak si mal zlý sen, zriekni sa ho zo srdca a popros: “Pane, svojou predrahou Krvou obmy všetko zlé z mojej mysle a pamäti.”“Milujem Ťa z celého srdca. V spojení s činmi a utrpením Ježiša a Márie Ti obetujem všetko moje utrpenie a konanie. Chcem prijať všetky odpustky a milosti, ktoré môžem získať. Chcem sa chrániť každého hriechu a prosím Ťa pre lásku Ježiša o dar vytrvalosti. Som rozhodnutý, zvlášť v protivenstvách, zjednocovať sa s Tvojou vôľou a slále hovoriť: ‘Pane, buď vôľa Tvoja.’ Ježišu môj, drž nado mnou svoju ruku. Najsvätejšia Mária, ochraňuj ma. Môj anjel strážca a všetci moji patróni, pomáhajte mi.”

Na ochranu proti všetkému zlu sa môžeš pomodliť pancier sv. Patrika a iné modlitby.

Ak si zasvätený Panne Márii, môžeš pridať úkon zasvätenia na dnešný deň od sv. Maximiliána Kolbeho: “Nepoškvrnená Kráľovná a Matka Cirkvi, dnes sa Ti znova a navždy zasväcujem, aby si ma použila pre príchod Ježišovho kráľovstva na celom svete. Na tento úmysel Ti obetujem všetky modlitby, skutky a obety tohto dňa. Panna Mária, Ty si bola počatá bez hriechu, oroduj za nás, ktorí sa k Tebe utiekame, i za tých, ktorí Ťa neprosia o pomoc, najmä za nepriateľov Cirkvi a tých, ktorých Ti zverujeme.”

Ak ti to okolnosti dovolia, môžeš venovať 15 minút rozjímaniu. Je dobré vykonať si ho ráno, aby si získal hneď na začiatku dňa Božie svetlo, ktoré ti pomôže správne rozlišovať. Rozjímať môžeš aj v inej časti dňa. Na záver: Otče náš, Zdravas’, Mária, Sláva Otcu.


MODLITBA NA POLUDNIE

Na chvíľku sa zastav a upriam si myseľ na Pána, svojho Boha. Ak nemáš tiché miesto, urob to aspoň v duchu. ANJEL PÁNA, SLÁVA OTCU, ODPOČINUTIE VEČNÉ, MODLITBA K PANNE MÁRII – MATKE VŠETKÝCH NÁRODOV. Vlastnými slovami poďakuj Pánovi za všetky milosti, popros Ho o ďaľšiu pomoc a požehnanie, napr. takto: “PANE, ĎAKUJEM TI, CHVÁLIM ŤA A MILUJEM Z CELÉHO SRDCA. NEDOVOĽ, ABY SOM ŤA URAZIL. JEŽIŠU, DÔVERUJEM TI. PANNA MÁRIA, DÔVERUJEM TI. SPREVÁDZAJTE MA A POMÁHAJTE MI. – NECH NÁS ŽEHNÁ PÁN, NECH NÁS CHRÁNI OD ZLÉHO A NECH NÁS PRIVEDIE DO ŽIVOTA VEČNÉHO. AMEN.”

Ježiš Kristus

MODLITBA CEZ DEŇ

Ak môžeš, zúčastni sa na svätej omši, najlepšie denne, minimálne však v nedeľu a v prikázaný sviatok. Nikdy svätú omšu iba neodseď, alebo neodstoj, ale snaž sa ju prežiť z celého srdca. Získaj si vedomosti, čo všetko sa v nej deje a aké veľké milosti môžeš získať.

Ak môžeš, modli sa srdcom denne svätý ruženec. Využívaj čas aj keď cestuješ v autobuse, alebo čakáš na zástavke… Svätý ruženec je duchovná zbraň a reťaz, ktorá ťa spája s Pánom skrze Matku Božiu, Pannu Máriu.

Ak môžeš, modlievaj sa aj ruženec Božieho milosrdenstva (Korunku), najmä o 15:00 hod., keď za nás na kríži zomrel náš Pán. Je to hodina Božieho milosrdenstva. Skrze tento ruženec vyprosuješ Božie milosrdenstvo pre seba aj pre iné duše a celý svet, preto je veľmi dôležitý, pozri:

Ak môžeš, pár minút si čítaj niečo na duchovné povzbudenie a poučenie. Pravidelne si takto prehlbuj svoje náboženské poznanie, inak sa nebudeš vedieť správne orientovať.

Často si spájaj myseľ s Bohom cez strelné modlitby. Nestrať s Ním nikdy vnútorný kontakt. Miluj Ho z celého svojho srdca.

Pamätaj, že máš neustále po svojom boku anjela strážneho, ktorý ti pomáha a čaká, že sa s ním pozhováraš, poprosíš ho a poďakuješ mu. Z Božej dobrotivosti je neustále pri tebe.

Pamätaj, že nám Boh dal na pomoc aj ďaľších anjelov, napr. archanjela Michala, Gabriela, Rafaela, anjelov strážiacich kostoly, farnosti, mestá, národy a ďaľších (porov. Dan 10, 13; 12, 1). Môžeš využiť ich pomoc a s láskou sa na nich obracať.

Pamätaj, že máš svojho krstného (alebo aj birmovného) patróna – svätého, ktorý je v nebi a môže ti pomôcť. Nezabudni ho denne pozdraviť a využiť túto možnosť. Nezabudni mu nikdy poďakovať. Môžeš si ctiť aj iných svätých, ku ktorým si vytvoríš vzťah.

Nakoľko môžeš, maj vždy na pamäti, ktorý hriech, najmä opakovaný a zakorenený – neresť, alebo ktorú zlú vlastnosť chceš počas dňa odstraňovať. Pevne ver, že to je možné, v akomkoľvek veku, ak budeš skutočne chcieť. Ak sa ti to nepodarí, popros Pána o odpustenie a hneď pokračuj v novej snahe. Nikdy si nezúfaj, nemaj malomyseľnosť a sebaľútosť. Vždy si povedz len jediné heslo: VPRED.

Nakoľko môžeš, cvič sa v čnostiach – trvalej snahe o pokoru, poslušnosť, čistotu, miernosť, trpezlivosť, vytrvalosť, rozvážnosť, múdrosť a korunu všetkých – lásku.

Všetko, čo myslíš, hovoríš alebo konáš má pred Bohom hodnotu iba natoľko, nakoľko je konané z lásky k Nemu a k blížnemu. Sv. kňaz Ján Mária Vianney: “Je stratená každá chvíľa života, kedy sme nemilovali.” Ak sa môžeš spovedať, tvoj skutok má pred Bohom zásluhu iba vtedy, keď nie si v stave ťažkého hriechu. Sv. Ján z Kríža hovorí: “Na konci života ťa budú súdiť z lásky.”

Svätý Filip Neri mal jednoduchú zásadu, ktorú často opakoval všetkým: “Buďte dobrí, ak môžete.” Alebo: “Buďte dobrí, koľko len môžete.”

Pamätaj, že nám Pán dal z kríža za matku Pannu Máriu, keď povedal: “Hľa, tvoja matka.” “Všetky milosti prúdiace na zem prechádzajú cez Jej ruky”, hovorí sv. Alfonz a sv. Bernard, učitelia Cirkvi. Ona je aj tvoja matka. Nikdy na Ňu nezabudni, ani jediný deň. Veľa pre teba vytrpela, spolu so svojím Synom. Skús robiť všetko s Ňou, pre Ňu, skrze Ňu a v Jej prítomnosti. Keď Ju budeš uctievať, milovať, nasledovať a poslúchať, je to najistejšia záruka, ako zostať verný aj v najťažších skúškach, ako sa ochrániť pred Zlým a ako získať milosť šťastnej hodiny smrti a spásy duše. Buď jednoduché dieťa Panny Márie.


VEČERNÁ MODLITBA

“Nebeský Otče, zo srdca Ti ďakujem za všetky dobrodenia, ktoré si mi dnes udelil. Ďakujem Ti za dar života, tohto dňa, zdravie, jedlo, šaty, bývanie, (môžeš doplniť) aj za všetko, čo si nepamätám a neuvedomujem. Ďakujem aj vám, svätí Boží anjeli, archanjeli a moji nebeskí patróni” (môžeš ich aj jednotlivo osloviť, ak chceš).

“Teraz chcem z hĺbky srdca úprimne oľutovať svoje hriechy.” Vo chvíľke ticha ich vymenuj a popros: “Odprosujem Ťa, Pane, odpusť mi, Pane…”

Vyznávam všemohúcemu Bohu i vám, bratia a sestry, že som veľa zhrešil myšlienkami, slovami, skutkami a zanedbávaním dobrého. Moja vina, moja vina, moja preveľká vina. Preto prosím blahoslavenú Máriu, vždy Pannu, všetkých anjelov a svätých i vás, bratia a sestry, modlite sa za mňa k Pánu Bohu nášmu. – Nech sa zmiluje nad nami všemohúci Boh, nech nám hriechy odpustí a privedie nás do života večného. Amen.

“Zriekam sa všetkého, čo ma dnes negatívne ovplyvnilo…” (zlé slová, hádky, iné – môžeš vymenovať). “Prosím, aby to odo mňa odišlo ku krížu Pána Ježiša Krista a nikdy viac sa ku mne nevracalo!” (modlitba Božieho služobníka, pátra Emiliána Tardifa, MSC).

“Pane, prosím, aby si ma (moju manželku, rodinu… môžeš doplniť) počas tejto noci chránil pred nástrahami Zlého, hriechom, nečistými alebo temnými snami, nepokojom, všetkým zlom a udelil mi dobrý odpočinok. Moja drahá Nebeská Matka, Panna Mária, skry ma pod svoj ochranný materinský plášť. Svätý Michal archanjel a môj anjel strážny, stojte, prosím, pri mne a chváľte Pána, kým ja budem odpočívať.”

“Do Tvojich rúk, Pane, porúčam svojho ducha.” (porov. Liturgia hodín; Ž 31, 6)

Najskôr sa prežehnaj + a povedz: “Teraz prepustíš, Pane, svojho služobníka, v pokoji podľa svojho slova, lebo moje oči uvideli Tvoju spásu, ktorú si pripravil pred tvárou všetkých národov: svetlo na osvietenie pohanov a slávu Izraela, Tvojho ľudu.” (Lk 2, 29 – 32; Simeonov chválospev).

Záverečná prosba o požehnanie, prežehnaj sa + : “Pokojnú noc a vytrvalosť v dobrom až do konca, nech nám dá všemohúci Pán.”

Pod Tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia Rodička, neodvracaj zrak od našich prosieb, pomôž nám v núdzi a z každého nebezpečenstva nás vysloboď, Ty, Panna slávna a požehnaná. Amen.

(Ide o najstaršiu mariánsku antifónu, ktorú sa kresťania modlia, aby boli chránení pred všetkým zlom a nešťastím a sprevádzaní materinskou pomocou Panny Márie. Latinské slovo “praesidium” – ochrana má v pôvodnom texte význam hradieb pevnosti, aby sa vyjadrila sila a moc tejto ochrany. Diabol nenávidí, keď sa niekto s dôverou dieťaťa utieka pod ochranu nebeskej Matky, pretože je mimoriadne chránený.)

Snaž sa byť veľmi vytrvalý v zachovávaní tohto programu a pamätaj na slová sv. Maximiliána i starú duchovnú zásadu: “Zachovaj poriadok a poriadok zachová teba.” Sv. Alfonz hovorí: “Kto sa modlí, ten sa spasí, kto sa nemodlí, ten sa zatratí.”


ROZJÍMANIE

Čo je rozjímanie – meditácia? Jednoducho povedané: uvažovanie o Božích veciach vo svetle Ducha Svätého, spolu s využitím strelných modlitieb. Božie Svetlo sa tak dostáva do tvojej duše.

Aký je rozdiel medzi kresťanským rozjímaním a inými druhmi meditácie? Kresťanská sa uskutočňuje iba s pomocou Ducha Svätého a nie je zameraná na vlastné ja, ale na Najsvätejšiu Trojicu. Uvažovaním o Božích veciach sa napĺňaš svetlom Ducha Svätého. Napr. vo východných typoch (v transcendentálnej meditácii) sa prostredníctvom techník a nie z lásky, sústreďuješ na vlastné ja, vyprázdňuješ sa od všetkého a máš dosiahnuť stav pokoja a splynutia, avšak mnohokrát iba zdanlivého – nirvány. Nestretáš sa s osobným Bohom, ktorý je Láska a Pravda, ale s akýmsi všeobecným absolútnom. Hrozí i nebezpečenstvo kontaktu s duchovným svetom temnoty.

Sv. Ján Pavol II. v homílii z 1. novembra 1982 hovorí: “Platí i v dnešnej dobe, proti niektorým metódam modlitby, ktoré sa neinšpirujú evanjeliom a ktoré v praxi smerujú k odhliadaniu od Krista v prospech prázdnoty mysle, ktorá v kresťanstve nemá zmysel. Každá metóda modlitby je platná, nakoľko sa inšpiruje Kristom a privádza ku Kristovi, Ceste, Pravde a Životu (porov. Jn 14, 6).” (Porov. List biskupom Katolíckej cirkvi o niektorých aspektoch kresťanskej meditácie z Kongregácie pre náuku viery; Sv. Terézia Avilská, Život, 12, 5 a 22, 1 – 5).

Ako vykonať rozjímanie? Nemusí byť presne daný postup, niekedy stačí iba poprosiť Ducha Svätého o pomoc a chcieť uvažovať. Ale pre praktickú pomoc mnohí svätci (napr. aj sv. František Saleský, biskup a učiteľ Cirkvi, v diele Filotea) uvádzajú aj presnejšie návody.

Čo je najdôležitejšie? Niekedy ťa Duch Svätý môže osloviť mnohými myšlienkami, niekedy iba jednou vetou alebo jedným slovom. Inokedy môžeš cítiť suchopárnosť a neschopnosť rozjímať. Najdôležitejšie je vytrvať každý deň. Aj v suchopárnosti, aj keď sa ti to nezdá, rozjímanie ti pomáha. Sv. Faustína Kowalská – od vytrvalosti v takých chvíľach mnohokrát závisí naša spása. Sv. František Saleský i sv. Alfonz z Liguori – rozjímanie má viesť do rozlišovania a zmeny v tvojom živote, nemá byť iba teoretické.


PRAKTICKÝ NÁVOD NA ROZJÍMANIE 

(podľa sv. Alfonza de Liguori, biskupa a učiteľa Cirkvi)

Príprava – Vzbudenie viery v Božiu prítomnosť, prosba o pokoru spolu s úkonom ľútosti a prosbou o svetlo, napr. “Môj Bože, verím, že si tu prítomný, a klaniam sa Ti celým srdcom. Pane, kvôli mojim hriechom mal by som byť teraz v pekle. Nekonečná Dobrota, ľutujem z celého srdca, že som Ťa urazil. Môj Bože, pre lásku Ježiša a Márie, daj mi svetlo pri tomto rozjímaní, aby bolo pre mňa užitočné.” ZDRAVAS’, MÁRIA ku cti Božej Matky, aby ti vyprosila svetlo, a s tým istým úmyslom aj jedno SLÁVA OTCU ku cti sv. Jozefa, anjela strážcu a tvojho osobného patróna. Tieto úkony sa majú konať pozorne, ale krátko a hneď sa pristupuje k meditácii.

Rozjímanie – Môžeš si poslúžiť Svätým písmom a čítať aj na pokračovanie, alebo použiť dobrú duchovnú knihu, najmä spisy svätých a overených mystikov a zastaviť sa tam, kde nachádzaš viac citu. Sv. František Saleský – napodobňovať včely, ktoré zberajú nektár, a potom letia k ďaľšiemu kvetu. Keď sa počas rozjímania Boh prihovoril k tvojmu srdcu, prihovor sa aj ty k Jeho Srdcu. Vlastnými slovami alebo ti pomôže tento príklad:

Láskou: “Môj Bože, milujem Ťa nadovšetko. Milujem Ťa celým srdcom. Chcem sa snažiť vo všetkom konať Tvoju vôľu. Klaniam sa Ti. Velebím Ťa. Chválim Ťa. Som vďačný, že som s Tebou…”

Vďakou: “Otče, za všetko Ti ďakujem.”

Ľútosťou: “Nekonečná Dobrota, ľutujem, že som Ťa urazil. Odpusť mi. Odprosujem Ťa. Pane Ježišu Kriste, Synu Boží, zmiluj sa nado mnou hriešnym.”

Prosbou: “Pane, prosím Ťa o svetlo. Prosím o rozlišovanie, miernosť, vytrvalosť, trpezlivosť, múdrosť… Prosím o svätú vytrvalosť až do konca. Prosím o milosť každodenného obrátenia. Prosím o ochranu pred Zlým. Prosím o silu v duchovných zápasoch. Prosím o uzdravenie. Prosím o oslobodenie. Prosím o pomoc v probléme…”

suchopárnosti stačí, keď budeš opakovať napr.: “Bože môj, pomôž mi, Pane, zmiluj sa nado mnou. Môj Ježišu, milosrdenstvo.” A keby si nerobil aj nič iné iba toto, modlitba ti získa to najcennejšie.

Záver – Na základe rozjímania si daj predsavzatie, napr. unikať nejakej príležitosti ku hriechu, strpieť nepríjemnosť nejakej osoby, odstrániť nejakú chybu, nepoddávať sa sklesnutosti, vykoreniť zlozvyk, reagovať (ako podľa rozjímania) v tej situácii a podobne. “Pane, prosím Ťa, aby si mi pomohol a dal silu splniť to, čo som si predsavzal. Ďakujem ti za udelené svetlo. Prosím o posvätenie pastierov Cirkvi, za duše v očistci, za obrátenie hriešnikov, mojej duše i duší mojich príbuzných.” OTČE NÁŠ, ZDRAVAS’, MÁRIA, SLÁVA OTCU.


PROSBA K SV. MICHALOVI O OCHRANU

Svätý Michal archanjel, ochranca svätej Cirkvi! My, hoci nehodní žiadať tvoju pomoc, predsa sa spoliehame na tvoju dobrotu, veď ty pomáhaš každému, kto sa s dôverou k tebe utieka. Obraciame sa na teba spolu s našimi anjelmi strážcami za účasti všetkých nebeských zborov, ktoré sú svedkami našej nádeje v teba. Vyberáme si ťa za nášho ochrancu a osobitne za zástancu. Sľubujeme, že ako tvoji ctitelia budeme šíriť túto pobožnosť k tebe. Sprevádzaj nás počas celého nášho života, aby sme nikdy ani skutkami ani myšlienkami neurazili Pána Boha. Ochraňuj nás od všetkých diabolských pokušení, zvlášť proti viere a čistote. V čase našej smrti nám vypros u Pána pokoj a voveď nád do večnej radosti. Amen.

svätý Michal Archanjel

MODLITBA OPTINSKÝCH STARCOV

Daj mi, Pane, s pokojnou mysľou prijať všetko, čo mi tento deň prinesie. Daj, aby som sa celkom oddal Tvojej svätej vôli. Každú hodinu tohto dňa ma naprávaj a poúčaj vo všetkých veciach. Akékoľvek zvesti by so prijal počas dňa, nauč ma prijať ich pokojne a s pevným presvedčením, že všetko spĺňa Tvoju svätú vôľu. Veď všetky moje myšlienky a pocity vo všetkom, čo konám a hovorím. Ak sa vyskytnú nepredvídané veci, nedaj mi zabudnúť, že všetko je poslané od Teba. Nauč ma úctivo a rozumne nažívať s každým členom mojej rodiny, aby som nikomu neprivodil roztrpčenie ani zármutok. Udeľ mi, Pane, silu prekonať námahy dňa a znášať všetky udalosti, ktoré prinesie. Veď moju vôľu a nauč ma modliť sa, veriť, trpieť, odpúšťať a milovať. Amen.


ANJEL PÁNA

*Touto modlitbou uctievame tajomstvá Zvestovania a Vtelenia Syna Božieho. Modlievame sa ju, keď zvonia na Anjel Pána ráno, na poludnie a večer.

V. Anjel Pána zvestoval Panne Márii. R. A ona počala z Ducha Svätého.

Zdravas’, Mária

V. Hľa, služobnica Pána. R. Nech sa mi stane podľa tvojho slova.

Zdravas’, Mária.

V. A Slovo sa telom stalo. R. A prebývalo medzi nami.

Zdravas’, Mária.

V. Oroduj za nás, svätá Božia Rodička. R. Aby sme sa stali hodní prisľúbení Kristových.

MODLIME SA. Bože, z anjelovho zvestovania vieme, že tvoj Syn Ježiš Kristus sa stal človekom; prosíme ťa, vlej nám do duše svoju milosť, aby nás jeho umučenie a kríž priviedli k slávnemu vzkrieseniu. Skrze Krista, nášho Pána. – Amen.


RADUJ SA, NEBIES KRÁĽOVNÁ

*Vo veľkonočnom období sa namiesto Anjel Pána modlíme Raduj sa, nebies Kráľovná.

Raduj sa, nebies Kráľovná, aleluja. Lebo koho si nosila, aleluja, zmŕtvych vstal, jak predpovedal, aleluja. Pros, abe nás k sebe prijal, aleluja.

V. Raduj sa a veseľ sa, Panna Mária, aleluja. R. Lebo Pán naozaj vstal z mŕtvych, aleluja.

Modlime sa. Bože, Ty si zmŕtvychvstaním Tvojho Syna, nášho Pána Ježiša Krista, potešil celý svet, prosíme Ťa, daj, aby sme na príhovor Jeho Rodičky Panny Márie dosiahli radosti večného života. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.


Žalm 117 Oslava milosrdného Pána

Hovorím… aby pohania oslavovali Boha za preukázané milosrdenstvo.

Porov. Rim 15, 8. 9

Chváľte Pána všetky národy, oslavujte ho, všetci ľudia, lebo je veľké jeho milosrdenstvo voči nám a pravda Pánova trvá naveky.


MODLITBA POSVÄTNÉHO RUŽENCA

MODLITBY V RUŽENCI

VERÍM V BOHA, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, i v Ježiša Krista, jeho jediného Syna, nášho Pána, ktorý sa počal z Ducha Svätého, narodil sa z Márie Panny, trpel za vlády Poncia Piláta, bol ukrižovaný, umrel a bol pochovaný. Zostúpil k zosnulým, tretieho dňa vstal z mŕtvych, vystúpil na nebesia, sedí po pravici Boha Otca všemohúceho. Odtiaľ príde súdiť živých i mŕtvych. Verím v Ducha Svätého, v svätú Cirkev katolícku, v spoločenstvo svätých, v odpustenie hriechov, vo vzkriesenie tela a v život večný. Amen.

OTČE NÁŠ, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje, buď vôľa tvoja ako v nebi tak i na zemi! Chlieb náš každodenný daj nám dnes a odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom, a neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého. Amen.

ZDRAVAS’, MÁRIA, milosti plná, Pán s tebou, požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i v hodinu smrti našej. Amen.

SLÁVA OTCU i Synu, i Duchu Svätéu, ako bolo na počiatku, tak nech je i teraz i vždycky, i na veky vekov. Amen.

FATIMSKÁ MODLITBA: Ó, Ježišu, odpusť nám naše hriechy, zachráň nás od pekelného ohňa, priveď do neba všetky duše, najmä tie, ktoré najviac potrebujú tvoje milosrdenstvo.

ZDRAVAS’, KRÁĽOVNÁ, Matka milosrdenstva; život náš i sladkosť a nádej naša, zdravas’! K tebe voláme, hriešni synovia Evy, v tomto sĺz údolí stenajúci, plačúci. A preto teda, Orodovnica naša, obráť k nám tie svoje premilosrdné oči. A nám Ježiša, ktorý je požehnaný plod života tvojho, tam vo večnosti ukáž. Ó, milostivá a nad všetky pobožná, Ó, presladká Panna, Matka Božia, Mária. V. Oroduj za nás, Kráľovná posvätného ruženca. R. Aby sme sa stali hodni prisľúbení Kristových.

Modlime sa. Všemohúci Bože, z anjelovho zvestovania vieme, že Tvoj Syn Ježiš Kristus sa stal človekom; prosíme Ťa, na orodovanie Preblahoslavenej Panny Márie vlej nám do duše svoju milosť, aby nás Jeho umučenie a kríž priviedli k slávnemu vzkrieseniu. O to Ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Modlitba na úmysel Svätého Otca: Otče náš, Zdravas’ Mária, Sláva Otcu – Pane Ježišu Kriste, vyslyš Svätého Otca, pápeža …, svojho námestníka, aby dosiahol všetko, o čo prosí v Tvojom mene od nebeského Otca. Lebo Ty žiješ a kraľuješ na veky vekov. Amen.

Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia Rodička, neodvracaj zrak od našich prosieb, pomôž nám v núdzi a z každého nebezpečenstva nás vysloboď, ty Panna slávna a požehnaná. Amen. (Ide o najstaršiu mariánsku antifónu, ktorú sa kresťania modlia, aby boli chránení pred všetkým zlom a nešťastím a sprevádzaní materinskou pomocou Panny Márie. Latinské slovo “praesidium” [ochrana] má v pôvodnom texte význam hradieb pevnosti, aby sa vyjadrila sila a moc tejto ochrany. Diabol nenávidí, keď sa niekto s dôverou dieťaťa utieka pod ochranu nebeskej Matky, pretože je mimoriadne chránený.)

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. 

(Tieto dve modlitby odporúča nielen Svätý Otec František pridať k modlitbe posväteného ruženca, aby sme nimi vyprosovali od Panny Márie a sv. Michala archanjela ochranu pre Cirkev pred diablom, ktorý stále hľadá, ako by nás oddelil od Boha a vzájomne rozdelil. 10/2018)


AKO SA MODLIŤ RUŽENEC

Začína sa znakom kríža + so slovami: V MENE OTCA I SYNA I DUCHA SVÄTÉHO. AMEN. – Niekde je zvykom začať slovami 70. žalmu: BOŽE, PRÍĎ MI NA POMOC, PANE, PONÁHĽAJ SA MI POMÁHAŤ. – Nasleduje: VERÍM V BOHA (APOŠTOLSKÉ VYZNANIE VIERY), OTČE NÁŠ, 3X ZDRAVAS’, MÁRIA S ÚVODNÝMI TAJOMSTVAMI, SLÁVA OTCU. – Potom začíname prvý desiatok: OTČE NÁŠ, 10X ZDRAVAS’, MÁRIA, SLÁVA OTCU, Ó JEŽIŠU. Ku každému desiatku sa môže pridať nejaká invokácia. – Na konci ruženca sa pomodlíme ZDRAVAS’, KRÁĽOVNÁ ALEBO LITÁNIE LORETÁNSKE, MODLITBA NA ÚMYSEL SVÄTÉHO OTCA, POD TVOJU OCHRANU, K SV. MICHALOVI ARCHANJELOVI.

Možno si prečítať aj krátke rozjímanie.


RADOSTNÝ RUŽENEC

a) Ktorý nech rozmnožuje našu vieru. – b) Ktorý nech posilňuje našu nádej. – c) Ktorý nech roznecuje našu lásku.

S Matkou a Synom v radosti

1. Ktorého si, Panna, z Ducha Svätého počala. (za lásku k pokore)

Anjel povedal Márii: “Zdravas’ milosti plná, Pán s tebou. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš” (Lk 1, 28. 31) – Mária, Pán je. stebou. Tvoj syn je Božím Synom.

2. Ktorého si, Panna, pri navštívení Alžbety v živote nosila. (za čnosť lásky k blížnemu)

“Len čo Alžbeta počula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom: “Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod Tvojho života” (Lk 1, 41 – 43). – Aké sväté stretnutie Márie s Alžbetou, Ježiša s Jánom!

3. Ktorého si, Panna, v Betleheme porodila. (za ducha chudoby)

“Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme skrze Neho mali život” (1 Jn 4, 9). – Sláva Bohu na výsostiach. Narodil. sa nám Spasiteľ, Kristus Pán.

4. Ktorého si, Panna so svätým Jozefom, v chráme obetovala. (za čnosť poslušnosti)

“Keď rodičia prinášali dieťa Ježiša, Simeon Ho vzal do svojho náručia a velebil Boha” (Lk 2, 27. 28). – Moje oči uvideli spásu, ktorú si pripravil pre všetky národy.

5. Ktorého si, Panna so svätým Jozefom, v chráme našla. (za čnosť nábožnosti)

Po troch dňoch našli Ježiša v chráme (Lk 2, 46). – Mária všetky tieto slová zachovávala vo svojom srdci.


RUŽENEC SVETLA

a) Ktorý nech je Svetlom nášho života. – b) Ktorý nech nás uzdravuje milosrdnou láskou. – c) Ktorý nech nás vezme k sebe do večnej slávy.

S Matkou a Synom vo svetle spásy

1. Ktorý bol pokrstený v Jordáne. (za podriadenie sa Božej vôli)

Ján Krstiteľ povedal: “Ja vás krstím vodou. No prichádza mocnejší, ako som ja. On vás bude krstiť Duchom Svätým a ohňom” (Lk 3, 16). – V krste, ktorý ustanovil Ježiš, som dostal Ducha Svätého, ktorý prebýva vo mne ako v chráme a rozžaruje vo mne oheň Božej lásky.

2. Ktorý zjavil seba samého na svadbe v Káne. (za lásku k Panne Márii)

Na svadbe v Káne Ježišova Matka povedala: “Urobte všetko, čo vám povie!” Ježiš povedal: “Naplňte nádoby vodou! (Jn 2, 5 – 7) – Mária mi pomáha zachovávať v srdci Ježišovi slová a plniť Jeho príkazy. Vtedy bude môcť Ježiš zjaviť svoju slávu aj vo mne.

3. Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie. (za milosť obrátenia)

Ježiš hovoril: “Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu” (Mk 1, 15). – Pán Ježiš vyzýva, aby som robil pokánie. Svoje nekonečné milosrdenstvo nám hriešnikom prejavuje vo sviatosti pokánia. Ďakujem Pánovi, lebo je dobrý, lebo Jeho milosrdenstvo trvá naveky.

4. Ktorý sa premenil na vrchu Tábor. (za bázeň Božiu)

Peter povedal Ježišovi: “Pane, dobre je nám tu” (Mt 17, 4). – Aj vo svätej omši očami viery vidíme premeneného Pána Ježiša. Žiari nám vo svojej Božskej kráse a oslávenými ranami svojho umučenia.

5. Ktorý ustanovil Oltárnu sviatosť. (za vďačnosť Bohu)

Pán Ježiš povedal: “Kto je moje Telo a pije moju Krv, ostáva vo mne a Ja v ňom (Jn 6, 56). – Najvzácnejšia skutočnosť na zemi je, že “už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus”. To mám živo a sväto preciťovať najmä vo chvíli svätého prijímania, keď je vo mne Kristus ako Boh i človek, moja najvyššia láska a môj Spasiteľ.


BOLESTNÝ RUŽENEC

a) Ktorý nech osvecuje náš rozum. – b) Ktorý nech upevňuje našu vôľu. – c) Ktorý nech posilňuje našu pamäť.

S Matkou a Synom v bolesti

1. Ktorý sa pre nás krvou potil. (za opravdivú ľútosť nad hriechmi)

“Ježiš sa v smrteľnej úzkosti ešte vrúcnejšie modlil, pričom mu pot stekal na zem ako kvapky krvi” (Lk 22, 43. 44). – Otče, nie moja, ale Tvoja vôľa nech sa stane.

2. Ktorý bol pre nás bičovaný. (za čnosť čistoty)

Svoj chrbát som nastavil tým, čo bili, a svoje líca tým, čo trhali. Tvár som si nezakryl pred potupou a slinou” (Iz 50, 6). – On pre náš pokoj znášal trest a Jeho rany nás uzdravili.

3. Ktorý bol pre nás tŕním korunovaný. (za morálnu odvahu)

“Z tŕnia uplietli korunu a položili Mu ju na hlavu” (Mt 27, 29). – Ľud môj, ja som ti daroval kráľovské žezlo, a ty si mi dal na hlavu tŕňovú korunu.

4. Ktorý pre nás kríž niesol. (za čnosť trpezlivosti)

“Ježiš si sám niesol kríž a vyšiel na miesto, ktoré sa volá Lebka, po hebrejsky Golgota” (Jn 19, 17). – Kriste, Ty si na vlastnom tele vyniesol naše hriechy na drevo kríža, aby sme odumreli hriechu a žili pre spravodlivosť.

5. Ktorý bol pre nás ukrižovaný. (za vytrvalosť až do konca)

“On bol prebodnutý pre naše neprávosti, pre naše zločiny strýznený; a Jeho rany nás uzdravili” (Iz 53, 5). – Klaniame sa Ti, Kriste a dobrorečíme Ti, lebo si svojím krížom vykúpil svet.


SLÁVNOSTNÝ RUŽENEC

a) Ktorý nech usporadúva myšlienky naše. – b) Ktorý nech riadi naše slová. – c) Ktorý nech spravuje naše skutky.

S Matkou a Synom v sláve

1. Ktorý slávne vstal z mŕtvych. (za čnosť viery)

“Hľadáte Ježiša Nazaretského, ktorý bol ukrižovaný. Vstal z mŕtvych” (Mk 16, 6). – Raduj sa a veseľ sa, Panna Mária, lebo Pán naozaj vstal zmŕtvych, aleluja.

2. Ktorý slávne vystúpil do neba. (za čnosť nádeje)

“Ježiš žehnal svojich učeníkov, vzdialil sa od nich a vznášal sa do neba” (Lk 24, 51). – Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi.

3. Ktorý nám zoslal Ducha Svätého. (za čnosť lásky)

“Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi” (Sk 2, 4). – Príď, Duchu Svätý, naplň srdcia veriacich a zapáľ v nás oheň svojej lásky.

4. Ktorý Ťa, Panna, vzal do neba. (za šťastnú smrť)

“Nepoškvrnená Bohorodička a vždy Panna Mária, po skončení svojho pozemského života bola vzatá s telom a dušou do nebeskej slávy” (Pius XII. Munificentissimus Deus). – Blahoslavená si, Mária, lebo z Teba vzišla spása sveta a teraz sa v sláve raduješ pred Pánom; oroduj za nás u Syna.

5. Ktorý Ťa, Panna, v nebi korunoval. (za večnú spásu)

“Mária žiari v nebeskej sláve ako Kráľovná po pravici svojho Syna, nesmrteľného Kráľa vekov” (Pius XII. Munificentissimus Deus). – Blahoslavená si, Pana Mária, lebo si uverila, čo Ti povedal Pán. S Kristom kraľuješ naveky.


STRELNÉ MODLITBY

  • Panna Mária, skry mňa (môjho manžela/manželku, deti, rodinu, spoločenstvo, farnosť, vlasť) pod svoj materinský ochranný plášť.
  • Ježiš, Mária, milujem vás, zachráňte duše. (môžno pridať “zachráňte moju dušu”, “zachráňte moju rodinu”, “uzdravte moju dcéru”, “…”)
  • Pane, Ježišu Kriste, Synu Boží, zmiluj sa nado mnou hriešnym! (Ježišova modlitba)
  • Mária, Matka naša, skry nás pod svoj plášť.
  • Pane, spomeň si na tých, čo sú v smrteľnom zápase.
  • Klaniame sa ti, Kriste, a dobrorečíme tebe, lebo si svojím Krížom svet vykúpil.
  • Pán môj a Boh môj. Boh môj a moje všetko.
  • Najsvätejšie Srdce Ježišovo, príď Kráľovstvo tvoje.
  • Ježišu, Syn Dávidov, zmiluj sa nado mnou.
  • Bože, buď milostivý mne hriešnemu.
  • Otče, ak chceš, vezmi odo mňa tento kalich! No, nie moja, ale tvoja vôľa, nech sa stane.

ZASVÄTENIE SA PANNE MÁRII

Mária, Matka moja, zasväcujem sa Tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu v živote i v smrti, aby ma chránilo od každej záhuby duše i tela. Viem, Matka, že tí, ktorých ochraňuješ sú v bezpečí, a preto sa odovzdávam Tvojmu Srdcu s úplnou dôverou pre čas i pre večnosť. Amen.


DUCHOVNÁ ADOPCIA

Trvá 9 mesiacov a spočíva v dennej modlitbe jedného tajomstva ruženca a zvláštnej modlitby za dieťa a jeho rodičov. Ak by niekto zabudol niekoľko dní na modlitbu, duchovnú adopciu je potrebné predĺžiť o toľko dní. Ak by sa niekto zabudol dlhšiu dobu modliť za dieťa (napr. týždeň), je potrebné obnoviť vnútorný skutok duchovnej adopcie.

Po splnení týchto podmienok, po deviatich mesiacoch, môžeme mať istotu, že sme sa pričinili o záchranu jedného konkrétneho človeka.

Ten, kto sa pre duchovnú adopciu rozhodne, zloží sľub. Môže ho zložiť aj súkromne, najlepšie pre Eucharistiou alebo krížom. Znie takto:

Oslavujem Ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si skryl tieto veci pred múdrymi a obozretnými a zjavil si ich maličkým. Tak sa Ti zapáčilo. Najsvätejšia Panna, Bohorodička Mária, všetci anjeli a svätí. Vedená túžbou brániť nenarodených, ja (meno), vyhlasujem a sľubuje, že odo dňa (dátum) beriem do duchovnej adopcie jedno dieťa, ktorého meno pozná len Boh, a počas deviatich mesiacov, každý deň sa budem modliť za záchranu jeho života a za jeho spravodlivý a dobrý život po narodení, a to:

  • jedno tajomstvo posvätného ruženca
  • každodenná modlitba adoptívneho rodiča
  • dobrovoľné predsavzatie splniteľné každý deň (napr. častá sv. spoveď a sv. prijímanie, adorácia Eucharistie, čítanie Svätého písma, pôst o chlebe a vode, boj so zlozvykmi, pomoc núdznym, dodatočné modlitby); Nie je dobré dávať si predsavzatia, ktoré nie sú zrealizovateľné.

Vznikla po zjaveniach vo Fatime. Stala sa odpoveďou na výzvu Božej Matky na ružencovú modlitbu, pokánie a zadosťučinenie za hriechy, ktoré najviac zraňujú Jej Nepoškvrnené Srdce. Je modlitbou za dieťa, ktorému hrozí zabitie v lone matky a modlitbou za jeho rodičov.

Každodenná modlitba adoptívneho rodiča

Pane Ježišu, pod ochranou Tvojej Matky Márie, ktorá Ťa porodila s láskou a sv. Jozefa, muža dôvery, ktorý sa staral o Teba po narodení, prosím Ťa za mnou duchovne adoptované nenarodené dieťa, ktoré sa nachádza v nebezpečenstve smrti. Prosím, daj jeho rodičom lásku a odvahu, aby svoje dieťa nechali žiť život, ktorý si mu určil Ty sám. Amen.


ZA DUCHOVNÉ POVOLANIA

Pane Ježišu, ako si jedného dňa povolal prvých učeníkov a urobil si ich rybármi ľudí, tak opakuj aj dnes svoje láskavé pozvanie: Poď a nasleduj ma! Daruj mladým chlapcom a dievčatám milosť ochotne odpovedať na Tvoj hlas. Podporuj v apoštolských námahách našich biskupov, kňazov, zasvätené osoby. Daj vytrvalosť našim seminaristom a všetkým, ktorí vytrvalo uskutočňujú ideál života úplne zasväteného Tvojej službe. Prebuď v našich spoločenstvách misionársku horlivosť. Pošli, Pane, robotníkov na svoju žatvu a nedovoľ, aby ľudstvo zablúdilo pre nedostatok pastierov, misionárov, osôb zasvätených službe evanjelia. Mária, Matka Cirkvi, príklad každého povolania, pomáhaj nám odpovedať áno Pánovi, ktorý nás volá spolupracovať na Božom pláne. Amen.

S cirkevným schválením z modlitebníka Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárok, 2015 – Rok zasvätených

MODLITBA ZA RODIČOV

Udeľ, Pane, milosť a svoje požehnanie mojím drahým rodičom, ktorí sú po Tebe mojimi najväčšími dobrodincami. Spomínam si na dobrodenie, ktoré mi preukazujú od detstva a vzdávam im vďaky za ich starosti, za ich namáhanie. Buď im, Pane, hojnou odmenou za všetko. Daj im zdravie a silu a mne požehnaj, aby som sa im vedel/a odvďačiť pozornosťou a laskavosťou. Amen.


MODLITBA RODIČOV ZA SVOJE DIEŤA

Nebeský Otče náš, Ty si dal nášmu dieťaťu milosť znovuzrodenia. Vo svätom krste si ho prijal za svoje dieťa a dal si mu účasť. nasvojom živote. Stalo sa ratolesťou na pravom viniči, ktorým je Kristus a začlenil si ho do svojej Cirkvi. Duch Svätý ho poznačil svätým znakom a prebýva v ňom ako v chráme. Zo srdca Ti za to ďakujeme a velebíme Tvoje milosrdenstvo. Amen.


ZA ŽIVOTNÉHO PARTNERA

Bože, prosím Ťa, pomáhaj mi, nech svojho životného partnera hľadám s otvoreným srdcom. Nech nehľadím len na momentálne uspokojenie a neriadim sa len tým, či sa mi páči a či ma fyzicky priťahuje. Daj, nech na ňom dokážem hľadať predovšetkým vnútornú krásu. Prosím ťa, buď pri mne v mojom rozhodovaní, či do vzťahu pôjdem alebo nie. Daruj mi v pravý čas odvahu rozhodnúť sa pre trvalý záväzok, ktorý obaja potrvdíme sviatostným manželstvom. Veď ma svojím Duchom, aby som nejednala len podľa svojich citov, ale dokázala i rozumne uvažovať a nechať si poradiť od rodičov či skúsenejších priateľov, ktorí môžu vidieť i to, čo nevidím ja. Bože, daj mi poznať svoju vôľu. Panna Mária a svätý Jozef, buďte mi nablízku svojím mocným orodovaním. Amen.

http://www.paulinky.cz

DUCHU SVÄTÝ, UKÁŽ MI MOJU SPRIAZNENÚ DUŠU

Pane, Duchu Svätý, Boh povedal: “Nie je dobre byť človeku samému. Urobím mu pomoc, ktorá mu bude podobná” (Gn 2, 18) a vo svojom milosrdenstve dal Adamovi Evu, čím ustanovil priateľstvo a manželstvo medzi mužom a ženou. Pane, Duchu Svätý, vlož mi do srdca pevné presvedčenie, že Boh Otec má pre mňa a pre môj citový život pripravený plán, ktorý mi prinesie požehnanie. Ukáž mi v tom množstve rozličných stretnutí a vyznaní lásky, moju spriaznenú dušu, kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa, aby môj citový život už viac nezaplavovala samota. Pane, Duchu Svätý, môj Spasiteľ, obnov moju vieru, lásku a nádej v teba. Amen.

100 modlitieb k Duchu Svätému

LITÁNIE K 14 SVÄTÝM POMOCNÍKOM

Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.

Kriste, zmiluj sa. Kriste, zmiluj sa.

Pane, zmiluj sa. Pane, zmiluj sa.

Otec na nebesiach, Bože, zmiluj sa nad nami.

Syn, Vykupiteľ sveta, Bože, -//-

Duch Svätý, Bože, -//-

Svätá Trojica, jeden Boh, -//-

Svätá Mária, kráľovná mučeníkov, oroduj za nás.

Svätý Jozef, pomocník vo všetkých potrebách, -//-

14 svätí pomocníci, -//-

Svätý Juraj, odvážny Kristov mučeník, -//-

Svätý Blažej, horlivý biskup a dobrodinec chudobných, -//-

Svätý Erazmus, veľký ochranca utláčaných, -//-

Svätý Pantaleón, zázračný príklad milosrdenstva, -//-

Svätý Vít, osobitný ochranca čistoty, -//-

Svätý Krištof, mocný orodovník v nebezpečenstve, -//-

Svätý Dionýz, žiariace zrkadlo pravej viery a dôvery, -//-

Svätý Cyriak, nepriateľ pekla, -//-

Svätý Agátius, orodovník v hodine smrti, -//-

Svätý Eustach, príklad trpezlivosti v súžení, -//-

Svätý Egídius, nepriateľ svetského života, -//-

Svätá Margaréta, statočná obhajkyňa viery, -//-

Svätá Katarína, víťazná ochrankyňa viery a čistoty, -//-

Svätá Barbora, mocná patrónka zomierajúcich, -//-

Všetci svätí pomocníci, orodujte za nás.

Všetci Boží svätí a sväté, -//-

V pokušeniach proti viere, -//-

V ťažkostiach a skúškach, -//-

V úzkostiach a biede, -//-

V každom boji, -//-

V každom pokušení, -//-

V chorobe, -//-

Vo všetkých potrebách, -//-

V strachu a panike, -//-

V ohrození spásy, -//-

V ohrození cti, -//-

V ohrození dobrej povesti, -//-

V ohrození majetku, -//-

V ohrození ohňom a vodou, -//-

Buď nám milostivý, zľutuj sa nad nami, Pane.

Buď nám milostivý, vyslyš nás, Pane.

Od každého hriechu, ochraňuj nás, Pane.

Od tvojho hnevu, -//-

Od rán zemetrasenia, -//-

Od epidémií, hladu a vojen, -//-

Od bleskov a búrok, -//

Od náhlej a nezaopatrenej smrti, -//-

Pre tvoje vtelenie, -//-

Pre tvoje narodenie, -//-

Pre tvoj kríž a tvoje umučenie, -//-

Pre tvoju smrť a tvoje pochovanie, -//-

Pre zásluhy tvojej preblahoslavenej Matky Márie, -//-

Pre zásluhy 14 svätých pomocníkov, -//-

V deň posledného súdu, -//-

My hriešnici, prosíme ťa, vyslyš nás.

Zachráň nás, Pane, -//-

Odpusť nám hriechy, -//-

Obráť nás k pravému pokániu, -//-

Daj a zachovaj nám plody zeme, -//-

Ochraňuj svätú Cirkev a daj, aby sa vzmáhala, -//-

Zachovaj pokoj medzi národmi, -//-

Daj večné odpočinutie dušiam zomrelým, -//-

Na príhovor Svätých pomocníkov príďnám na pomoc, -//-

Na príhovor svätého Juraja zachovaj nám vieru, -//-

Na príhovor svätého Blažeja utvrď nás v nádeji, -//-

Na príhovor svätého Erazma zapáľ v nás tvoju svätú lásku, -//-

Na príhovor svätého Pantaleóna obdaruj nás láskou k blížnym, -//-

Na príhovor svätého Víta pouč nás o hodnote svojej duše, -//-

Na príhovor svätého Krištofa chráň nás od hriechu, -//-

Na príhovor svätého Dionýza udeľ nám pokoj svedomia, -//- 

Daj, aby sme sa na príhovor svätého Cyriaka odovzdali do tvojej svätej vôle, -//-

Na príhovor svätého Eustacha nám daj trpezlivosť v skúškach, -//-

Na príhovor svätého Agátia dopraj nám šťastnú hodinu smrti, -//-

Na príhovor svätého Egídia buď nám milosrdným sudcom, -//-

Na príhovor svätej Margaréty ochráň nás pred pekelným ohňom, -//-

Na príhovor svätej Kataríny skráť dobu nášho očistca, -//-

Na príhovor svätej Barbory prijmi nás k sebe do neba, -//-

Na príhovor všetkých Svätých pomocníkov vypočuj naše modlitby, -//-

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zľutuj sa nad nami, Pane.

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, vyslyš nás, Pane.

Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta, zmiluj sa nad nami.

V. Orodujte za nás, 14 svätí pomocníci.

R. Aby sme sa stali hodni Kristových prisľúbení.

Modlime sa. Všemohúci a večný Bože, ty si odmenil neobyčajnými milosťami a darmi svojich svätých Juraja, Blažeja, Erazma, Pantaleóna, Víta, Krištofa, Dionýza, Cyriaka, Eustacha, Egídia, Agátia, Margarétu, Katarínu a Barboru a vykonal si v ich životoch mnoho zázrakov; prosíme ťa, milostivo vypočuj prosby všetkých, ktorí sa k nim utiekajú. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Ó, Bože, ty si zázračne posilňoval 14 svätých pomocníkov pri vyznávaní viery; prosíme ťa, daj, aby sme aj my dokázali napodobňovať ich odvahu a prekonávali tak všetky pokušenia. Na ich príhovor nás ochraňuj od každého nebezpečenstva tela i duše, aby sme ti mohli slúžiť cnostným životom a s čistým srdcom. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Zvolania k svätým pomocníkom

14 svätí pomocníci, vy ste už tu na zemi v pokore a dôvere slúžili Bohu a teraz sa v nebi tešíte z pohľadu na neho. Vytrvali ste až do chvíle smrti a získali ste tak korunu večného života. Rozpomeňte sa na nebezpečenstvá, ktoré aj na vás číhali na tomto svete, a orodujte za nás vo všetkých našich potrebách a ťažkostiach. Amen.

Vybraní Boží priatelia, 14 svätí pomocníci, uctievam vás ako mocných orodovníkov a prichádzam k vám v synovskej dôvere so svojimi potrebami. Zaviazal/a som sa vykonať túto novénu a verím, že mi prinesie úľavu. Pomôžte mi svojím príhovorom zmierniť Boží hnev, ktorý som zaiste roznietil/a svojimi hriechmi, ale aj napraviť svoj život a činiť pokánie. Získajte pre mňa milosť slúžiť Bohu s ochotným srdcom, oddať sa jeho vôli, byť trpezlivý/á v ťažkostiach a zachovať vernosť až do konca. Nech sa k vám jedného dňa, keď sa skončí moja pozemská púť, môžem pripojiť v nebi a spolu s vami naveky chváliť Boha, ktorého krásu vidím vo vás, jeho svätých. Amen.

Z knihy 14 svätých pomocníkov

MODLITBA LAICKÉHO MISIONÁRA / LAICKEJ MISIONÁRKY

Bože, dobrotivý Otče, Ty, ktorý každého z nás voláš po mene, pomôž nám byť verní povolaniu, ktoré sme dostali. Chceme byť soľou zeme a svetlom sveta, vždy slúžiť medzi chudobnými s citlivou a účinnou láskou. Potrebujeme Tvojho Syna Ježiša Krista, aby sme hlásali Tvoje Slovo na miestach, kde sme poslaní. Chceme byť svedkami Tvojho Kráľovstva a žiť blahoslavenstvá. Zošli nám Ducha Svätého tak, že ako cirkev budeme žiť v spoločenstve a jednote s ostatnými. My, laickí misionári, chceme prijať dať spoločenstva a obnoviť seba samých vo svetle Tvojho evanjelia. Nech Panna Mária, Kráľovná misií, sprevádza a ochraňuje nepretržitosť nášho sebadarovania v úlohe nám zverenej skrze Ježiša Krista, nášho Pána. Amen.